Sprawozdanie z dnia 8.06.2017r.

W czwartek 8 czerwca 2017r. o godz. 15.00, wyjątkowo w środku tygodnia po zajęciach w szkole uczniowie klas III A – III B Gimnazjum im. kard. A. S. Sapiehy               w Krasiczynie wraz z rodzicami i opiekunami wolontariatu szkolnego odwiedzili ostatni raz w tym roku szkolnym pensjonariuszy Ekumenicznego Domu Pomocy Społecznej              w Prałkowcach.

Zaplanowano ten dzień już wcześniej tak, żeby uczniowie i starsze osoby - mieszkańcy domu opieki a także siostry zakonne, nauczyciele i rodzice uczniów mogli spędzić jak najwięcej czasu razem. W patio domu urządzono grilla, którym "opiekowali się" chłopcy z naszej szkoły: Grzesiek, Hubert, Kuba i Paweł  pełnili funkcje pomocnicze. W tym samym czasie dziewczyny: Kornelia, Wiktoria, Agnieszka, Angelika, Natalia i Marzena "rozśpiewały" z siostrą Markijaną zebranych pensjonariuszy. Przyśpiewkom nie było końca bo okazało się, że jeden z panów zna tak dużo piosenek i pieśni, że nie mogliśmy wręcz uwierzyć - wszystkie musiały zostać zaprezentowane:) Oprócz nas w tym dniu byli także inni goście, którzy przyłączyli się do naszej rozbawionej gromady.

Po poczęstunku, który dla pensjonariuszy był kolacją siostra dyrektor Ekumenicznego Domu Pomocy bardzo serdecznie podziękowała uczniom za stałą i systematyczną obecność. Zaznaczyła jak wiele to znaczy dla starszych osób, które w większości są bardzo samotne i czują się niepotrzebne. Każdy z nas dostał symboliczne upominki. Będą nam przypominać ten wspólnie spędzony czas.

My także podziękowaliśmy siostrom i pensjonariuszom za to, że mogliśmy uczestniczyć w ich życiu choć chwilę. Naprawdę było to ogromnie wzruszające. Pani Anna Uberman w imieniu wszystkich rodziców wręczyła siostrom drobne prezenty ufundowane przez Radę Rodziców. Wyściskaliśmy się ze łzami w oczach, ale emocji nie dało się opanować.

Dla uczniów obecnych klas trzecich było to ostatnie spotkanie wolontariackie        z pensjonariuszami domu ale my - nauczyciele i rodzice mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym znajdą się następcy, którzy podejmą razem z nami to działanie. Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w wolontariat bardzo, bardzo mocno.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii zdjęć.